Palkittua timanttikairausta yli 40 vuoden kokemuksella jatkuvasti parantaen

KATI tarjoaa kattavan kokemuksen, palkitun suljetun kierron järjestelmän sekä moniin eri olosuhteisiin suunnitellun timanttikairauskaluston käyttöönne niin maan pinnalla kuin maan alla tapahtuviin timanttikairauksiin.

Malmia etsitään harvoin valtatien varresta, vaan timanttikairauksen työmaat voivat olla vaativien maastojen keskellä. Kaupungissa taas tarvitaan ketterää ja kompaktia syväkairausta. KATI-timanttikairausyksikkömme vastaa kaikkiin tarpeisiin.

Kairaamme vuosittain yli 100 000 metriä kivinäytettä. Olisitko sinä seuraavana viemässä meitä uudelle tuhatluvulle?

Ota yhteyttä

Laatu sekä ympäristöystävällisyys ovat timanttikairauksemme lähtökohtia

Laatu tarkoittaa meille annetuissa aikatauluissa pysymistä, työn tavoitteiden toteuttamista asiakkaan ohjeiden mukaan, työmaakohtaisten riskien huomioonottamista ja työn jäljen tasalaatuisuutta. Pidämme huolen siitä, että kairausyksikkömme ovat hyväkuntoisia ja kairausnäytteet siistejä. Laadun takaamme myös mm. työnjohdon 24/7 päivystyksellä sekä tehokkaalla tiedonkeruulla kentällä tapahtuneista poikkeamista.

Timanttikairausta niin maastossa kuin kaupungissa

Toteutamme näytekairauksia timanttikairausmenetelmällä. Timanttikairaus tehdään vaihtelevissa olosuhteissa, yhtä laadukkaalla lopputuloksella maastossa kuin keskustoissakin, joten syväkairausyksikön pitää muuntua moneksi.

Vaikeassa maastossa kaivataan helppoa liikuteltavuutta, helikopterikuljetuksissa korostuu kaluston keveys ja tunneleissa tarvitaan omanlaistaan työmyyrää.

KATI timanttikairauksen yksikkö muuntuu moneen

KATI-timanttikairausyksiköissä näkyy vahva kokemuksemme ja kentältä hankittu tieto erilaisten olosuhteiden asettamista vaatimuksista.

KATI-kairausyksiköt ovat turvallisia, ympäristöystävällisiä, tehokkaita ja työympäristöinä mukavia. Suunnittelemme ja toteutamme tarvittaessa myös asiakkaan toivomusten mukaisen teknisen ratkaisun varmistaaksemme syväkairauksen sujuvuuden ja onnistumisen.

Ohjattu timanttikairaus Devidrill-menetelmällä

Ohjattu timanttikairaus onnistuu käyttämällämme Devidrill-haaroitusmenetelmällä, jonka avulla kairareikää on mahdollista ohjata haluttuun suuntaan. Reikään on mahdollista tehdä myös haaroja. Nämä ovat kustannustehokas tapa tutkia laajempi alue samasta emoreiästä silloin, kun tutkittava alue on lähes kilometrin syvyydessä tai syvemmällä.

Kuinka saadaan edustava kairausnäyte?

Edustava kairausnäyte on ensiarvoisen tärkeä mm. malmipitoisuuden ja kallion ominaisuuksien määrittelemisessä. Monilla valinnoilla kuten kairauslisäaineilla voidaan suojata näytettä huuhtoutumiselta ja parantaa näin näytteensaantiprosenttia.

Tutkimme käytettävät lisäaineet ja valitsemme niistä parhaat sekä vähiten ympäristöä kuormittavat. Myös muut työvälinevalinnat edesauttavat hyvän näytteen saantia. Sokerina pohjalla on kairaajan ammattitaito, jolla varmistetaan hyvä lopputulos.

Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää timanttikairauksesta ja muista palveluistamme!

Tapani Niskakangas
tapani.niskakangas@oykatiab.com
+358 400 797 178

 

Timanttikairauskalusto ja näytekoot

Kalusto Ø Näyte Ø Reikä
PQ 85,0 mm 122,6 mm
KATI-100 69,0 mm 100,0 mm
HQ 63,5 mm 96,0 mm
HQ3 61,1 mm 96,0 mm
T-76 61,7 mm 76,3 mm
WL-76 57,5 mm 76,3 mm
WL-76 triple tube 51,0 mm 76,3 mm
NQ2 50,7 mm 75,7 mm
NQ3 45,1 mm 75,7 mm
WL-66 50,5 mm 67,1 mm
WL-66 triple tube 46,0 mm 67,1 mm
T-56 41,7 mm 56,3 mm
BQTK 40,7 mm 60,0 mm
WL-56/39 39,0 mm 56,8 mm
WL-46 28,8 mm 47,0 mm

Drill

Timanttikairauksen raportoinnista vastaa KATI Report

KATI Report on ammattilaisilta ammattilaisille suunniteltu ainutlaatuinen syväkairauksen raportointipalvelu. Seuraa kairausprosessin kaikkia vaiheita, missä vain ja milloin vain!

Lue lisää Kati Reportista

Miksi valita KATI timanttikairaukseen?

KATI on timanttikairauksen edelläkävijä vihreiden arvojen noudattamisessa sekä ympäristön säästämisessä. Saimme mm. vuonna 2004 ensimmäisenä alan toimijana Pohjoismaissa sertifikaatin ympäristöjärjestelmä ISO14001-standardin mukaisesti. Kehittämämme ja palkitun suljetun kierron järjestelmän ansiosta voidaan myös edesauttaa etsintäluvan saamista erittäin herkillä alueilla.

Lisäksi pitkät perinteet ja yli 40 vuoden historia takaavat raudanlujan ammattitaidon. Kairaamme vuosittain yli 100 000 metriä kivinäytettä, olisitko sinä seuraava asiakkaamme?

Tiivistettynä miksi valita KATI syväkairauksen tekijäksi:

  • Koulutettu ja ympäristötietoinen henkilökunta joka operoi ympäristöystävällisiä timanttikairauskoneita sekä palkittu suljetun kierron järjestelmä tekevät KATI:sta ympäristön kannalta parhaan vaihtoehdon.
  • KATI on vakaa ja turvallinen yhtiö, jolla on pitkä historia ja hyvät resurssit.
  • Reagoimme nopeasti haasteisiin – yllättävissä tilanteissa teemme usein nopean, innovatiivisen ratkaisun, joka poistaa asiakkaan ongelman.
  • Ajattelemme aina asiakkaan projektin etua ja palvelemme joustavasti sen mukaan.

Tutustu myös referensseihimme, josta näet kokemuksia ja kommentteja meistä sekä muutamia poimintoja suorittamistamme töistä.

Timanttikairauksena tehty syväkairaus palvelee malminetsintää

KATI on toiminut syväkairauksen pääurakoitsijana useissa eri kohteissa, joissa etsitään malmia timanttikairauksen avulla. Esimerkiksi Kittilässä Agnico Eaglen kaivoksessa on kairattu yli 24 000 metriä, yksittäisten reikien ollessa satoja metrejä pitkiä. Syväkairaus on toteutettu suunattuna Devico:n Devidrill -menetelmällä, jolla on saavutettu erittäin hyvä osumatarkkuus.

Merkkipaalu KATI:n timanttikairaukselle oli, kun St1:n geolämpölaitoksen pilottina toteutettu syväkairaus valmistui. Luotausreikä oli 2015 metriä syvä, ja se valmistui KATI:n itse kehittämän syväkairauskoneen avulla alkuperäistä aikataulua nopeammin.

Mitä timanttikairaus on? – Timanttikairaus on joustava syväkairauksen menetelmä

Syväkairausta voidaan toteuttaa eri menetelmillä. Me olemme valinneet tähän timanttikairauksen sen moneen kohteeseen mukautumisen takia. Timanttikairauksessa käytetään timanttikairausterää, jolla saadaan kairattua hyvin tarkkaan mitattuja reikiä maahan. Kairausmenetelmä on tärinätön, minkä ansiosta maa-aines pitää muotonsa paremmin eikä maaperä kairausreiän ympärillä sorru. Terän pää on avoin, ja sen avulla saadaan otettua laadukkaat kairausnäytteet hyvin syvällekin ulottuvista kairauksista. Yleinen käyttötarkoitus syväkairaukselle on mm. malminetsintä.

KATI:n menetelmässä yhdestä kairausreiästä pystytään poraamaan useita sivureikiä kattavampaa tutkimusta varten. Ylempänä sivulla olevasta kaaviosta nähdään kairattavan reiän halkaisija sekä tällä saatavan näytteen halkaisija. KATI on Suomessa timanttikairauksen edelläkävijä, joka on tehnyt syväkairauksia ympäri Suomen, Ruotsin sekä Euroopan aina Grönlannista Saharaan. Jos tarvitset syväkairausta niin ota meihin yhteyttä ja tuomme yli 40 vuoden asiantuntemuksemme käyttöösi.

Ota yhteyttä

Timanttikairauksen ja timanttiporan historia

Timanttikairauksen historia yltää yllättävän pitkälle menneisyteen, jopa muinaiseen Egyptiin asti. Muinaisessa Egyptissä porauduttiin kovaan kiveen eräänlaisilla putkimaisilla porilla joissa oli timanttireunat. Muinaisesta Egyptistä siirrytään vuoteen 1860 johon voidaan ajoittaa nykyisen timanttikairaustekniikan kehitys. 1860-luvulla ranskalainen insinööri Rudolphe Leschot yhdessä isänsä kanssa kehitti uudenlaisen porausmenetelmän joka hyödynsi timantteja porauksessa teräksen sijaan. Tästä 1880-luvulle mentäessä timanttiporauksesta oli tullut oleellinen osa mineraalien etsimistä ja kaivosten perustamista.

Edettäessä vuoteen 1938 timanttikairauslaitteisto kehittyi suurin harppauksin. Tällöin Californialainen kaivosinsinööri Branner Newsom kehitti timanttiporan joka hyötykäytti suuria teräskaapeleita. Tällä saatiin suuren halkaisijan omaavia, jopa 5m pituisia näytteitä maaperästä. Nykypäivänä vastaavia näytteitä kerätään moderneimmilla menetelmillä.

Moderni timanttikairaus tehdään tätä varten suunnitellulla laitteistolla joka saadaan tarpeen mukaan kuljetettua haluttuun kohteeseen. Nykyaikainen laitteisto on mahdollistanut timanttikairauksen lokaatioissa joissa sitä aikaisemmin pidettiin lähes mahdottomana. KATI:lla rakennamme nykyiset timanttikairauskalustomme itse, jolla mahdollistamme mm. kalustomme ympäristöystävällisyyden sekä parannamme työturvallisuutta. Moderni laitteistomme mahdollistaa syvät porausreiät, syvin poraamamme reikä on yli 2km syvyydessä, turvallisesti sekä tehokkaasti.

Kun etsit modernia, luotettavaa ja osaavaa timanttikairausta, ota yhteyttä alan tunnettuun ammattilaiseen Oy KATI AB.

Ota yhteyttä

Katso referenssejä sivuiltamme ja ota yhteyttä