St1 geolämpölaitos

ST1:n geolämpöä käsittelevän pilottihankkeen merkittävä virstanpylväs oli, kun luotauskairausvaihe saatettiin onnistuneesti valmiiksi. KATI Oy kairasi timanttikairausmenetelmällä 2015 metriä syvän reiän, joka valmistui 10.7.2015. Kyseessä on syvin KATI:n kairaama reikä.

Luotausvaiheessa selvitetään varsinaisten syvälämpökaivojen poraukseen tarvittavia tietoja maaperästä. Halkaisijaltaan noin seitsemänsenttisen luotausreiän kairaus kesti noin 10 viikkoa, jonka jälkeen kivinäytteet pääsivät tarkkaan tutkimukseen. Tällä saatiin lisätietoa paikan soveltuvuudesta seitsemän kilometrin syvyisille varsinaisille tuotantokaivoille.

Luotausreiän kairaaminen sujui ongelmitta, sillä kallio oli koko reiän matkalta ehjää ja hyvin kovaa. Vaikka reikä oli ennennäkemättömän syvä, se saatiin tehtyä valmiiksi suunniteltua aikataulua nopeammin. KATI:n itse kehittämä ja rakentama kairauskone suoriutui vaativasta urakasta moitteetta. Myös suljetun kierron laitteisto, jota käytettiin kairausveden puhdistamiseen ja kierrättämiseen, toimi kaupunkiympäristön asettamissa vaatimuksissa hyvin.

Luotausreikä palvelee laajasti monien tahojen intressejä. Geolämpöprojektin ympärille on syntymässä myös tiedehanke: syvälämpökaivojen porauksesta ylös nostettava, kymmeniä miljoonia vuosia vanha maa-aines ja vesi ovat ainutlaatuista materiaalia tieteelliseen tutkimukseen.

Tero Saarno
Tuotantojohtaja
St1 Deep Heat Oy

Referenssit